Utsetter til 2023

"Det blir helt feil å planlegge store og internasjonale publikumsarrangementer som X Games Norway nå. Ny virusvariant og inngripende tiltak på kort varsel gjør det urealistisk og uforsvarlig å si at vi samles på Lillehammer i mars 2022" Sier Henning Andersen, daglig leder i SAHR (som arrangerer X Games Norway).

Dette blir andre gangen arrangementet må skyves på. I august 2020 meldte arrangementselskapet til Kulturdepartementet at 2021-arrangementet måtte utsettes på grunn av usikkerheten pandemien skapte. Det var en klok beslutning for det viste seg at alle store vintersportarrangementer i Norge faktisk måtte avlyses denne sesongen. 

-       Ingen vet hvor pandemien står i neste uke og ingen kan spå om mars 2022. Det vi vet er at å si vi skal samle 10 000 mennesker i Lysgårdsbakken, 5 000 inne i Håkons Hall, invitere de beste utøverne og lage det råeste internasjonale konsertprogrammet er helt umulig. Risikoen knyttet til økonomi, omdømme og muligheten for videre X Games i Norge blir uakseptabel med det bildet som nå tegnes av pandemien. Vi må ta en beslutning basert på det vi vet, ikke det vi håper, sier Andersen.

Vinteren 2021 ble det arrangert norsk kvalifisering på Dombås i stedet for et vanlig internasjonalt X Games. Innsparingen skulle brukes på arrangementet vinteren 2022.

-       Vi må gjenta øvelsen fra 2021 nå og rullere pengene fra 2022 til 2023 hvor det er forsvarlig å gå i gang med et så stort event som X Games Norway, sier Andersen.

Lillehammer kommune og regjeringen har allerede fått brev (sendt 15. og 22. november) og med noen sentrale spørsmål vedrørende risikoredusering i prosjektet. Disse brevene står ubesvart.

-       Vi tror det er krevende for myndighetene å gi oss svar nå som situasjonen endrer seg så raskt. Vi har forståelse for det, og håper på forståelse for at vår situasjon også er prekær og krever handling nå, sier Andersen

SAHR får stor pågang fra utøvere, fans og underleverandører som vil vite om det blir arrangement til vinteren.

-       Vi har ikke lansert billettsalget. Nå begynner folk å spørre. Det blir trist å fortelle dem at vi må utsette nok en gang, men alle kan trøste seg med at vi allerede er i gang med å planlegge for et fantastisk X Games Norway i 2023.

Nå jobber SAHR med å videreutvikle kvalik-konseptet fra Dombås fra forrige vinter.

-       Samarbeidet med Marcus Kleveland og hele Dombås ble en knallsuksess. Vi er allerede i gang med samtaler med dem om et lignende konsept for de norske ski- og snowboardkjørerne. Vi snakker med Elias Ishoel og Motorsportforbundet om en kvalifisering for Snocross (Snøscooter) og vi er i dialog med Oslo Skateboardforening om å leie Skur 13 til en norsk skateboardkvalik til våren. Dette vil også bety at vi styrker programmet for X Games Norway 2023. 

SAHR er også i samtaler med Oppland Skikrets om gjennomføring av rekrutteringskonseptet Next X til vinteren. Mens kvalifiseringene er for de beste norske utøverne, er Next X for neste generasjons X Games-utøvere – eller for alle mellom 8 og 12 år som liker å kjøre på snowboard og ski.

-       Vi har jobbet med Torger Fenstad i Oppland Skikrets om Next X i flere sesonger, og de har levert fantastiske arrangementer for de unge. Det er fullt hver gang, og det koster ikke en krone. I vinter får vi tid til å følge opp Torger og crewet hans bedre. Vi får ikke gjort noe med pandemien, men det betyr ikke at vi gir opp. Vi må bare rette innsatsen inn der det er mulig å gjøre noe, sier Andersen.

 

X Games photo description icon Skateboard og MotoX i Håkons hall
Photo credit icon SAHR
X Games photo description icon Ski og Snowboard Big Air
Photo credit icon SAHR
X Games photo description icon Snocross
Photo credit icon SAHR