09

Mars 2017

Author: Fredrik Fløgstad

Photo:

Snowboard-ordbok for uinnvidde

Er du ny i bakken er det kanskje ikke lett å følge forskjellen på ”frontside misty”, ”backside”, ”tripple-cork” og de mer obskure ”stink bug” som ikke kommer opp i konkurranse veldig ofte.

 

Personlig har jeg stått på brett i en halv mannsalder, men aldri brydd meg med å lære alle ord og uttrykk. Dette skulle vise seg å være noe av et handicap når jeg nå er satt til å dekke X Games Norway. Jeg kan tro det er flere der ute som kanskje er i samme båt, så her følger en kort liten introduksjon til noen av de vanligste begrepene du vil høre i løpet av helgen.

 

Backside: Betyr at kjøreren spinner med klokken, altså beveger i retning av baksiden av kroppen.

 

Frontside: Betyr naturlig nok det motsatte, og er når kjøreren spinner mot klokken, i samme retning som brystet.

 

Switch: Er når kjøreren kommer inn mot hoppet baklengs av hva han kjører til vanlig. Her brukes også ”Cab” for å referere til kombinert med backside.

 

Fakie: Kan ha litt forskjellig betydning alt etter hvordan trikset utføres, og kan også brukes sammen med Switch. Om du skulle være forvirret av denne forklaringen, hør med den nærmeste personen som ser ut til å ha peiling.

 

Grabs: Det er mange grabs, som det ligger litt i navnet er det å gripe tak i brettet. Det er også er sammensurium av forskjellige grabs alt etter hvor på brettet du holder. Nose, tail, mute, melon og såklart skilles det på om du bruker høyre eller venstre hånd.

 

Rotasjon: Rotasjon har utviklet seg ENORMT i løpet av årene. Hva som var imponerende for 20 år siden vil kanskje ikke få deg gjennom kvalifisering engang i dag. Tenker en tilbake til mattematikken på ungdomskolen og tar med seg vinkelmåleren er en langt på vei. 360 er en runde. 720 er to runder rundt egen akse. 1080 er tre, og om de begynner snakke om en quad cork, som er det meste som er gjort i konkurranse av Marcus Kleveland, ja da har han rotert fem ganger.

 

Back flip: Du tar salto, baklengs

 

Front flip: Ja da tar du salto fremover.

 

Nå som de mest vanlige begrepene er dekket begynner det virkelig å bli vanskelig. Alt dette blir satt sammen til en herlig cocktail av en kode som setter enigma i dårlig lys. ”Quad-cork” blir greit nok, men plutselig hører du ” CAB 1260 SHIFTY ROAST BEEF” og da bør det ringe noen bjeller, for da sliter du. Dette blir da en Frontside tre og en halv rotasjon, der de lander motsatt av hva de tok av mens bakerste hand holder midt på brettet gjennom benene.

 

Forvirret? Ja, men det går seg til, og til slutt kan du bedømme vanskelighetsgrad ut fra om det ser kult ut.

Pin It on Pinterest

Share This