06

Mars 2017
Author: Fredrik Fløgstad

Hvordan lage fest for 16 000 mennesker?

X Games Norway popper ikke opp over natta, men med 396 frivillige og dugnadsarbeidere er det derimot fullt mulig å stable X Games på beina i en alpinbakke i Hafjell.

Om en skuer ut over arenaen som i løpet av de siste ukene har materialisert seg i Hafjell vil det kanskje for utenforstående minne om Aztekerpyramider i snø som har dukket opp, men disse gigantene er hva verdenseliten på snowboard og ski skal bryne seg på de neste dagene. Mens dette skrives er øvelsene i gang, og det 90 meter lange og 24 meter høye i Big Air-hoppet får utøverne til å se skremmende små ut, men når navn som Mark McMorris, Hailey Langland og Marcus Kleveland står for underholdningen ser det lekende lett ut.

 

Rundt disse atletene, som vil være sentrum for alles øyne de neste dagene, står de som faktisk sørger for at tannhjulene er velsmurt og maskineriet ikke stopper. Over 390 frivillige og 70 ansatte er i sving for å gjøre X Games Norway 2017 til det beste ekstremsportarrangementet i verden (I det minste det beste utenfor USA). Vi har alt fra journalister (skamløs selvpromotering), bakkepreppere, sikkerhetsmannskap, fotografer, sceneriggere og et hav av bakkemannskap som suser rundt deltagerne og sørger for at det ikke plutselig står en stolpe på hoppkanten.

 

Noen av de som går rundt med kaffe, frukt og et smil om munnen er Frida Nilsen og Tiril Pladsen. De jobber i ”spread the love-crew”, og som navnet kanskje avslører, skal de spre glede til alle som er her. Nå i starten begrenser dette seg til å dele ut søtsaker, kaffe og klapp på baken, men når konkurransen starter på torsdag, og arenaen fylles av 5000 actionhungrige tilskuere, skal også disse underholdes. Enn så lenge er arbeidsmengden håndterlig, og de har fått tid til å gi litt oppmerksomhet til deltagerne også.

    – Vi tenkte det var litt tomt i publikumsområdet, så vi hadde danseshow for de som kom over hoppkanten, sier Frida og ler.

Det kunne jo slått begge veier, men vi har ikke blitt gjort oppmerksom på økt fallprosent under treningen.

For mitt utrente øye ser det ut til å gå smertefritt. Som en maurkoloni med et felles mål vrimler folk rundt, noen setter opp gjerder andre skrur opp en lampe, ambulansepersonell sitter på en krakk og venter på fallet som aldri kommer og Frida og Tiril spankulerer videre med kaffe og frukt for å holde humør og varme oppe. Og innimellom alt dette kommer en og annen susende over hoppkanten.

Pin It on Pinterest

Share This